Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

GasztroKonyha

Főzzünk jókat spórolósan savanyú káposztából: 3 kiadós és egyszerű recept

Ezeket a recepteket jó, ha te is elmented.

Az egyik legjobb és legfinomabb alapanyag a savanyú káposzta. Sok ember lakhat vele jól, egészen jó áron.

Főzzünk jókat olcsón savanyú káposztából: 3 kiadós és egyszerű recept

Rakott káposzta

Hozzávalói:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma 50 dkg darált sertéshús
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 25 dkg rizs
  • 3 evőkanál zsír
  • 2 dl tejföl
  • só, bors
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál majoránna

Ajánló: 11 novemberi gyümölcs, amitől újjászületik az emésztésed

Elkészítési módja:

Először felforralunk sós vizet egy edényben és a rizst megfőzzük benne. Felkockázzuk a vöröshagymákat, a zsíron megforgatjuk, aztán a durvára vágott káposzta egyik felét 5-8 perc alatt megdinszteljük. A másik feléhez hozzáadjuk a húst, és lepirítjuk, adunk hozzá a fűszerekből, ezt követően pedig néhány percig pároljuk és kevés vízzel felöntjük. Az aprított fokhagymát se felejtsük el hozzáadni.

A ragu főzése 1 órát vesz igénybe. Sózni, borsozni kell, és elkeverni a rizzsel. Lehetőleg tűzálló tálat használjunk. Az aljára kell egy réteg káposztát tenni, majd a rizses hús következik, és újra a káposzta. Ezt addig ismételjük, amíg elfogynak az alapanyagok. A káposzta legyen a legtetején, amit tejföllel megkenünk, és betesszük a 220 fokos sütőbe 35 percig sülni. Látni fogjuk, amikor pirulni kezd a tejföl.

Csicseriborsós káposztaleves

Hozzávalói:

  • só, bors
  • 1 mokkáskanál köménymag
  • 1 csapott teáskanál pirospaprika
  • 2 babérlevél
  • 5 dkg árpagyöngy 
  • 30 dkg csicseriborsó
  • 20 dkg füstölt hús vagy füstölt szalonna
  • 30 dkg savanyú káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • tejföl (tálaláshoz)

Elkészítési módja:

Fontos beáztatni egy éjszakára a csicseriborsót azért, hogy könnyebb dolgunk legyen a főzésénél. Másnap leönthető róla a víz. Először megpirítjuk a szalonnát, ezután hozzáadjuk a csicseriborsót, és ízesítjük babérlevéllel, köménnyel, valamint fűszerpaprikával. Következik a csicseriborsó felöntése, négyszeres mennyiségű vízzel, majd lefedve lassú tűzön főzzük 1,5-2 órán át.

Ez is érdekelhet: A titkos családi recept: mákos palacsinta, amiből soha nem elég

Amikor a csicseriborsó megpuhult, hozzákeverjük a felaprított káposztát, és szükség szerint további vizet öntünk hozzá, hogy elegendő leve legyen. A káposztával együtt még 20-30 percig főzzük, majd belekeverjük az árpagyöngyöt is. Ekkor ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és további fél órán keresztül főzzük. Kóstolással ellenőrizzük, hogy minden hozzávaló megpuhult-e. Végül tejföllel tálaljuk.

Krumplis-káposztás egytál

Hozzávalói:

  • 1 szál paprikás kolbász
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 60 dkg krumpli
  • 50 dkg savanyú káposzta

Elkészítési módja:

A megpucolt burgonyákat lereszeljük, majd alaposan összekeverjük a káposztával. A kolbászt felkarikázzuk, és előkészítjük a rétegezéshez. Egy tűzálló tálat előveszünk, és egymás után rétegezzük benne a krumplis-káposztás keveréket és a kolbászdarabokat. Miután ezzel elkészültünk, ráöntünk körülbelül 1 dl vizet, majd a tetejét szalonnacsíkokkal borítjuk be. Az edényt alufóliával lefedjük, de ha van római tálunk, annak a fedelét használjuk inkább. 220 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és körülbelül 50 perc alatt készre sütjük az ételt. Tejföllel tálaljuk.

Ajánló: 11 novemberi gyümölcs, amitől újjászületik az emésztésed

Forrás: