Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Uncategorized

Én így sütöm a rétest… a legjobb benne, hogy húzni sem kell

Sokkal egyszerűbb mint az igazi, de amúgy nagyon finom.

Én így készítem a rétest húzogatás nélkül

Ha szereted a házi készítésű süteményeket, ez a recept a kedvenced lesz! Egy finom, egyszerűen elkészíthető rétest hoztam, amelynek tésztája puha, sokoldalúan felhasználható, és még fagyasztani is lehet. Nem kell húzogatni, de így is finom. Próbáld ki te is!

Mákos zserbó készült: nekem már ez a kedvencem, nem a diós

Hozzávalók a tésztához:

  • 75 dkg finomliszt (vagy rétesliszt)
  • 25 dkg margarin
  • 2 egész tojás
  • 2 dl tejföl (szükség esetén pótolható)
  • 2 evőkanál ecet
  • 2 evőkanál víz

A kenéshez:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg puha margarin

Elkészítés:

Egy nagy tálban a 75 dkg lisztet elmorzsoljuk a 25 dkg margarinnal. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt, az ecetet és a vizet. Ha szükséges, még egy kevés tejfölt adhatunk hozzá, hogy jól összeálljon a tészta. Alaposan kidolgozzuk, majd pihentetjük. Amíg a tészta pihen, összekeverjük a 25 dkg lisztet és a 25 dkg puha margarint egyenletes állagúra.

A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd egyenletesen rákenjük a margarinos keveréket. Ezután a tésztát feltekerjük, mint egy bejglit, és 6-7 egyenlő részre vágjuk.

A darabokat rövid ideig pihentetjük, majd egyenként vékonyra, tepsi szélességűre nyújtjuk. A kinyújtott tészta mindkét szélétől kb. 3 cm-re csíkban rátesszük a tölteléket (pl. túró, alma, mák vagy dió), és a tésztát középre hajtjuk. A közepénél kettévágjuk, így két rúd keletkezik. Ezt minden darabnál megismételjük.

A rudakat kizsírozott tepsibe helyezzük, tetejüket olvasztott zsírral megkenjük. 200°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Forrás: Lados Lászlóné Kati